Släktforska i Tyskland

Det är betydligt besvärligare att släktforska i Tyskland. Ofta behövs det bra lokala kontakter där man känner till några av sina släktingar eller grupper av släktforskare. Ett bra sätt är att försök med brev på tyska direkt till den församling ni söker personer. Lägga gärna med ett frankerat svarsbrev så ska ni se att de hjälper till.
Sekretessgränser:
Besvärande för släktforskare. Efter 1876 nästan omöjlig om man:
• inte kan visa på rakt nedstigande släkting
• inte har exakt datum
• inte är beredd att betala
Arkivbesök är i regel avgiftsbelagt, platsbokning nödvändig.

Det har börjat bli enklare att komma åt tyska källor. Två bra plattformar att använda är:

  • CompGens med mycket innehåll. Det är gratis att använda för släktforskning. Det går bra att använda deras projektdatabas som innehåller allt från annonser, gravstenar, Historiska adressböcker, Listor över förluster från första världskriget m.m. Just gravstenar kan var till stor hjälp. Enklast är att söka via deras kartfunktion och hoppas att just den kyrkogården är avfotograferad.
  • ICARUS, ett internationellt projekt som sträcker sig över 34 europeiska länder men även USA och Kanada. En av tjänsterna är Matricula Online, där det finns sökfunktioner med hjälp av karta. En bra sökfunktion där kyrkoböckerna är avfotograferade av privata initiativ.

G-Gruppen en förening som har till mål att bilda nätverk med enskilda forskare och föreningar runt Östersjön området.

Som medlem i G-gruppen får man tillgång till skrivstöd på tyska för att efterforska sina släktingar. Färdiga formulär skapar brev att sända till Tyskland. Se deras 10 punktlista, en översikt om tysk släktforskning.

Antalet officiella sidor att besöka är inte lika stort i Tyskland som i norden. Många släkter väljer att presentera sitt material på egna sidor. Så det är bara att börja leta. Se mer under länkar.

Allan Kvalevaag
2022-11-13