Menu

Släktforskning

Börja släktforska
Jag startade själv för över 20 år sedan och sen dess har det rullat på. Man kan dela in själva arbetet i ett antal punkter eller steg. Det viktigaste i början är att se sig om i sin omgivning. Ofta glömmer man bort det som finns närmast en. Mor- och farföräldrar, gamla foto, tidningsartiklar, brev, gamla saker, ja listan kan göras lång, bara att se sig om och börja leta.

Närmaste släktingar
Börja med att skriva ner vilka närmaste släktingar som finns i livet. Ta reda på namn, adress, telefon, familjemedlemmar ja sådant som finns tillgängligt just då. Ta sen kontakt och intervjua dem för att fylla på med viktiga händelser såsom födsel, dop, vigslar, yrke och övriga saker som dyker upp. Just det här sista kan verka en aning virrigt i början, speciellt med äldre människor som pratar om gamla tider. Du får lite information här och lite där. Därför är det viktigt att notera det som sägs. Senare kommer man ofta tillbaka till en händelse och då saknar man informationen. Kan du spela in samtalen så gör det om du får. Några personer är inte i livet, för dem blir det noteringar om död, orsak och begravningsplats. Kanske har du tur att någon redan håller på eller har släktforskat så du kan fortsätta.

Dokumentera
Ganska snart blir det mycket att hålla reda på och då bör man införskaffa sig ett dataprogram som håller reda på informationen. Vilket också ger en del nya frågor där information saknas. Själv använder jag mig av ”Min släkt”. Det finns gratisprogram att ladda ner till en början. Var noga med din dokumentation, källor, eller vem du fått informationen från.

Gå vidare
En stor hjälp för släktforskare har blivit Internet där mycket information finns och mer tillkommer för varje dag. Arkiv som kan innehålla för dig intressanta uppgifter läggs ut mer och mer på nätet. En del är gratis annat får man betala för. Släktforskar du i Sverige så är det väl förspänt med tillgång till offentliga arkiv. Gå gärna med i en släktforskarförening som både kan tipsa, hjälpa till och utbilda dig. Det är nämligen lite krångligt i början att ta del av gamla handlingar som finns i arkiven. Lite träning så kommer man vidare. Och var aldrig rädd att fråga det är så många som vill hjälpa till, släktforskare är ett hjälpsamt folkslag.

Släktforska utomlands
Gäller det Danmark och Norge är det ganska snarlikt som i Sverige. Däremot i Tyskland finns andra lagar och förordningar som vi svenskar inte är så vana med. USA har mycket information på Internet men man får se upp för en del vill ha betalt för sin information. Ofta stöter man på någon släktforskarförening eller enskilda personer som hittar själv till ens hemsida eller man träffar på något som ser intressant ut. Skriv och fråga de flesta hjälper till. Jag har nog bara stött på enstaka som kan vara svårflörtade men trägen vinner.

Tips på vägen
Börja prata med dina mor- och farföräldrar. Skriv ner och skriv ner, jag har ångrat mig många gånger för att jag missat information. De flesta har mobiltelefoner med kamera, ta bilder på personer du träffar (fråga först), dokument det du inte får med dig, ta kopior. Samla allt även sånt som du inte tycker är relevant för tillfället, en dag så behöver du det tro mig. Gamla foton är en guldgruva men du behöver någon som kan tala om vem som är vem på bilden och var fotot är tagen. Kontrollera alltid dina uppgifter vilket kan vara svårt ibland framförallt med äldre information. Dokumentera och ange källan för du kan behöva komma tillbaka. Många som börjar vill gärna finna intressanta händelser, såsom mord, domar, berömda personer etc. Det är ofta inte det man träffar på utan mer vardagsnära historier som är minst av lika stort intresse.